Tomatoes stuffed with rice 1

Tomaten gevuld met rijst zijn een van de grote zomerklassiekers in Italië: elke familie heeft wel een recept omdat ze heerlijk en makkelijk te maken zijn in het tomatenseizoen, wanneer er overal massa’s sappige, smakelijke tomaten worden verkocht tegen een zeer goede prijs. Ja, je hebt de oven nodig, maar je kunt ze bakken terwijl je iets heel anders aan het doen bent en ze kunnen koud gegeten worden, wat een flinke pluspunt is. 🙂

Dit is het recept van mijn moeder (zij maakte het gerecht dat ik heb gefotografeerd). Meestal voegt ze wat gekookte ham toe aan de vulling, maar we besloten de tomaten in vegetarische versie te maken en ze waren heerlijk.

Je kunt ze vullen met alle restjes kaas of vlees die je in de koelkast hebt liggen, en met kruiden naar keuze. Zij gebruikte peterselie, basilicum en veel gedroogde oregano voor extra smaak. De kaas ze gebruikte was Emmentaler, die ze altijd in de koelkast heeft liggen, en we waren heel blij met smaak en textuur van het eindresultaat.
Je hebt een kaassoort nodig met veel persoonlijkheid en smaak, geen delicate zoals mozzarella, omdat een pittige kaas de zoetheid van de tomaten aanvult en een beetje meer umami toevoegt. Provolone, gerookte scamorza of een oude pecorino en zelfs oude Nederlandse kaas zijn perfect, maar kijk wat je in je koelkast hebt en gebruik wat je het lekkerst vindt.

Deze versie bevat geen knoflook, maar je kunt er natuurlijk wel wat aan toevoegen.
De hoeveelheid rijst kan variëren, afhankelijk van welke rijst je gebruikt. Elke risottorijst is goed, maar rondkorrelige rijst – ook wel kortkorrelige rijst genoemd – is zeker de beste keuze voor dit type gerecht.

Om ervoor te zorgen dat de tomaten niet omrollen terwijl je ze bakt, snijd je een klein stukje van de onderkant af zodat ze stevig staan. En gooi hun kapjes niet weg: ze zullen helpen om de rijst vochtig te houden en perfect te koken zonder droog te worden. Aangezien je ze met rauwe rijst vult, is dit erg belangrijk.

Alsjeblieft, pomodori ripieni di mamma Gabriella! (na de foto)

Tomatoes stuffed with rice 2

Pomodori ripieni di riso

Voor ongeveer 6 middelgrote tomaten

Ingrediënten:

6 ronde middelgrote tomaten
ongeveer 80 gr. risottorijst
een handvol basilicumblaadjes
een paar takjes peterselie
100 gr. kaas naar keuze (Provolone, Emmental of andere)
1 grote handvol geraspte Parmezaanse of Grana kaas
1 volle theelepel droge oregano
extra vierge olijfolie
zeezout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de kaas in blokjes.

Snijd de kapjes van de tomaten en houd ze apart.

Haal het vruchtvlees uit de tomaten met een theelepel of een meloenbolletjessteker.

Doe het vruchtvlees in de blender samen met blaadjes basilicum en peterselie (geen steeltjes!), een drupje olijfolie, zout en peper.

Mix alles tot een homogeen mengsel en voeg er de rijst en de twee kazen aan toe. Laat minstens 10-15 minuten rusten. De rijst zal al een deel van het vocht absorberen, wat resulteert in een meer beetgare textuur.

Bestrooi de tomaten met een beetje zout en vul ze met het rijstmengsel.

Bedek de tomaten met hun kapjes en leg ze in een ovenschaal bekleed met bakpapier.

Besprenkel ze met een beetje olijfolie en bestrooi met wat zout.

Zet de tomaten in de voorverwarmde oven en bak tot de vulling niet meer nat is en zowel de rijst als de tomaten goed gaar zijn (ongeveer 30 minuten).

Serveer lauwwarm of koud.