strawberry and limoncello tiramisù

Deze tiramisù is een groot succes tijdens mijn kooklessen en met goede redenen: het is romig, zacht, smakelijk en ongelooflijk sexy. En het is verrijkt met verse aardbeien en Medjoul-dadels, de mollige, sappige vruchten uit de woestijn die het toevoegen van te veel suiker overbodig maken. De limoncello is de finishing touch die van dit dessert een echte winnaar maakt. Citroen en aardbeien zijn een klassieke combinatie en alle ingrediënten smelten samen in een goddelijke pudding die iedereen zal overtuigen. Probeer het en je zult er geen spijt van krijgen.
Als je alcohol wilt vermijden, gebruik dan een beetje citroensap gezoet met suiker in plaats van limoncello.

tiramisù with strawberries and limoncello 2

Tiramisù con fragole e limoncello

Voor 10-12 personen

Ingrediënten:

750 gr mascarpone
6 eiwitten (eventueel gepasteuriseerd)
6 eierdooiers (eventueel gepasteuriseerd)
100 gr. suiker
2 zakjes vanillesuiker
1,5 dl limoncello, rum of andere likeur
1 dl. vruchtensap
3-4 lange vingers per persoon
400 gr. aardbeien
2-3 Medjoul dadels p.p.
een handvol geschaafde amandelen en verse munt om te garneren

Klop de eiwitten tot ze stijf zijn. Gebruik hiervoor een elektrische garde tot ze mooi stevig worden.

Klop de eierdooiers met de gewone suiker en de vanillesuiker. Meng de mascarpone voorzichtig erdoor tot het mengsel homogeen wordt.

Spatel de opgeklopte eiwitten in de mascarponecrème en meng zorgvuldig om te voorkomen dat te veel lucht uit het mengsel ontsnapt en dit minder luchtig blijft.

Was de aardbeien en snijd ze in stukjes. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.

Dompel 1-2 koekjes in een mengsel van vruchtensap en likeur. Doe dit voor slechts een paar seconden om te voorkomen dat ze te vochtig en slap worden. Leg ze in elke 1-persoons kommetje om een bodempje te creëren.
Bedek de koekjes met een dun laagje mascarponemengsel, daarna met wat aardbeien en stukjes dadel.

Vul elk kommetje verder met een beetje mascarponemengsel en, als er ruimte is, met nog een laag koekjes gedoopt in vruchtensap en mascarponecrème.

Versier elke tiramisù met een beetje amandelschaafsel en laat in de koelkast opstijven voor een paar uurtjes.

Serveer gekoeld gegarneerd met een muntblaadje.