Dit is een heel eenvoudig maar heerlijk pastagerecht, klaar in max. 15 minuten. Ik maak het graag met spaghettoni (de dikkere spaghetti), maar je kunt het natuurlijk met elke andere lange pasta maken.
De ansjovis is een geweldige smaakmaker waardoor het gerecht ook geliefd is bij mensen, die vis normaal niet zo lekker vinden. Dit komt omdat je de filets helemaal moet laten smelten in de saus: zo proef je de ansjovis niet, maar kan hij wel die heerlijke umami-smaak afgeven, net als een scheutje Thaise of Vietnamese vissaus zou doen.
Ik gebruik graag in olijfolie geconserveerde ansjovis.
Nog een tip: laat de pasta zeer al dente (wat betekent: nog steeds best hard) omdat het verder zal koken in de pan met de saus, waardoor alle smaken door de spaghettoni worden geabsorbeerd en zetmeel vrijkomt, en dat helpt bij het indikken en romig maken van de saus.
Je hoeft geen zout toe te voegen aan de saus omdat de ansjovisfilets al best zout zijn. En fijn als je een biologisch limoentje gebruikt, zodat de schil geen ongewenste “ingrediënten” bevat. 😉
Je vindt het videorecept hier op mijn Instagram-account.
Spaghettoni con burro, acciuga, peperoncino e aneto
Voor 1 persoon:
40 gr. boter
een scheutje ev olijfolie
2 teentjes knoflook
1 chilipeper
2 ansjovisfilets in olie
90 gr. spaghettoni of andere lange pasta
een handvol dille
1 kleine limoen
Breng voldoende water aan de kook en zout rijkelijk.
Smelt ondertussen de boter met een scheutje olijfolie en fruit hierin zachtjes de gehakte knoflook en chilipeper.
Laat de knoflook een beetje goudkleurig worden en voeg de ansjovisfilets toe. Breek ze met een houten spatel en laat ze als het ware smelten in de boter en olie.
Kook de pasta zeer beetgaar.
Terwijl de pasta kookt, voeg wat van het kookwater toe aan de knoflook en chilipeper en laat zachtjes worden tot de spaghettoni gaar is.
Hak wat verse dille fijn en houd apart.
Giet de pasta iets eerder dan normaal af – het mag een beetje erg al dente blijven – en voeg toe aan de boter-knoflooksaus. Laat verder garen en voeg af en toe een beetje pastawater.
Voeg de dille toe, roer, garneer met wat geraspte limoenschil en serveer direct.