Spaghetti is de meest geliefde pastasoort in Italië en ik durf te beweren dat het ook in de rest van de wereld zo is. Niets is Italiaanser dan een bord spaghetti al pomodoro bereid met extra vergine olijfolie, ui en/of knoflook, lekkere tomaten en basilicum of oregano. Het is iets dat mijn landgenoten minstens een paar keer per week eten, zo niet vaker, en het is HET perfecte comfort food voor Italianen, zowel in binnen- als buitenland.
Hoewel ik dol ben op mijn Italiaanse klassiekers (tijdens mijn kooklessen koken we bijna niets anders…) is er nog iets waar ik gek op ben: een goed fusiongerecht. Dus wat dacht je van super Italiaanse spaghetti met oer-Hollandse gerookte makreel? Ik heb het geprobeerd en ben heel blij met dit recept, dat typische smaken van mijn vaderland Italië en mijn “nieuwe” thuis Nederland samenbrengt.
Ik ben regelmatig in het mooie Enkhuizen, die o.a. bekend is om haar geweldige gerookte vissoorten, en ben dol op makreel vanwege de zachte, bijna boterachtige textuur en het zeer aangename rookaroma . In combinatie met zoute kappertjes, hete pepers en zurige citroensap is deze mooie vis helemaal heerlijk.
Je kunt ook kappertjes in azijn gebruiken maar hun zure smaak kan dan een beetje overweldigend zijn omdat het citroensap het gerecht al in evenwicht brengt. Als je gezouten kappers gebruikt zorg ervoor dat je ze meerdere malen heel goed met water afspoelt om overmatige ziltigheid te voorkomen.
WIJNTIP: drink met een goed glas Vernaccia uit Toscane of Ligurië.
Spaghetti con sgombro affumicato, limone e peperoncino
Voor 2 personen
150 gr. spaghetti
e.v. olijfolie
2 teentjes knoflook
1 handvol gezouten kappertjes
1 middelgrote chilipeper
1 klein bosje bladpeterselie
100 gr. gerookte makreel
1 kleine biologische citroen
zeezout
Spoel de kappertjes meerdere malen af in lauw water om het overtollige zout te verwijderen (je kunt ze na het afspoelen even in water laten liggen om nog meer zout te verwijderen).
Vul een grote pan met water, doe het deksel erop en breng aan de kook.
Als het water kookt voeg dan een flinke hoeveelheid zout (10 gr. per 100 gr. pasta) en de spaghetti toe, terwijl je af en toe voorzichtig roert tot het water weer begint te koken.
Hak ondertussen de peterselieblaadjes heel fijn (bewaar een paar hele voor de garnering).
Verwijder het vel van de makreel en verdeel de vis in grove stukken. Zorg ervoor dat je eventuele graten verwijdert.
Rasp de schil van de helft van de citroen en houd apart.
Pel en snijd de teentjes knoflook en fruit ze zachtjes in 6-7 eetlepels olijfolie samen met de gesneden chilipeper tot ze goudbruin en zacht zijn (dit duurt slechts een paar minuten). Voeg de peterselie toe en laat nog een paar minuten op het vuur staan.
Voeg de kappertjes en de makreelstukken toe en haal van het vuur. Voeg de geraspte citroenschil en het sap van een halve citroen toe.
Giet de spaghetti af en meng direct in de pan met de saus.
Serveer meteen met een schijfje citroen en enkele blaadjes peterselie ter garnering.