Semifreddo met pijnboompitten, rozemarijn, chocola en amandel krokant
Een klein, heerlijk romig dessert is de perfecte manier om het einde of het begin van het jaar te vieren, vind je niet? Parfait, what’s in a name?
Of je het serveert voor de laatste of de eerste maaltijd van het jaar, deze mooie semifreddo brengt je in de juiste stemming voor een zoet nieuw begin. Een beetje zoetheid om het jaar goed te starten, wie heeft dat niet nodig?
De geurigheid van rozemarijn matcht perfect met de intense, aangenaam vettige smaken van chocola en pijnboompitten. Dit magisch kruidje geeft zijn aroma aan de rijke siroop bereid met Marsala, de heerlijke likeurwijn uit Sicilië, en transformeert dit dessert in iets speciaals.
Maak er dan een klein magisch ritueel van door je intentie in te stellen terwijl je het eet: “Het nieuwe jaar zal geweldig zijn en vol zoetheid”. Energy flows where intention goes, wist je dat? Dus zorg ervoor dat je jezelf voorbereidt op de overvloed en de zoetheid van het leven!
Nicoletta en haar team wensen je in ieder geval een geweldig jaar!
Heksenwijsheid: rozemarijn zou de lucht zuiveren wanneer het wordt verbrand, goede energieën aantrekken, tegen pech beschermen en nachtmerries tegenhouden. Gebruik er dus lekker veel van! 🙂
Semifreddo con pinoli, rosmarino, cioccolato e croccante alle mandorle
Voor 8-10 porties
Ingrediënten:
Voor de parfait:
6 eidooiers, evt. gepasteuriseerd
160 gr. bloemenhoning
80 gr. pijnboompitten
4 dl. slagroom
50 gr. pure chocolade
Voor de saus:
6 takjes verse rozemarijn
8 eetlepels suiker
1 dl. water
1 dl Marsala of andere zoete likeurwijn
Voor de croccante:
245 gr. suiker
50 gr. amandelsnippers
3,5 eetlepels water
½ theelepel citroensap
PARFAIT: klop de eierdooiers goed schuimig met de honing.
Hak de chocolade grof.
Hak de pijnboompitten grof en voeg ze samen met de chocolade aan de eierdooiers toe.
Klop intussen de slagroom goed stevig. Deze hoort echt heel stijf te zijn anders krijg je ijskristallen in je parfait.
Voeg de geklopte slagroom aan de eierdooiers toe en meng alles voorzichtig door elkaar met een beweging van boven naar beneden zonder teveel te roeren, zodat het mengsel – en dus de semifreddo – luchtig blijven.
Giet het mengsel in vormpjes bedekt met plastic folie en leg in de vriezer voor minimaal 2 uur.
SIROOP: maak een siroop door 12 eetlepels suiker, 2 dl. water, de Marsalawijn en 4 rozemarijntakjes in te koken. Verwijder de takjes/blaadjes en laat goed afkoelen.
CROCCANTE: doe suiker, water en citroensap in een pan met dikke bodem en laat de suiker helemaal smelten en goudkleurig worden (pas op dat het niet te donker wordt). Voeg de amandelsnippers toe, roer goed met een lepel en giet het mengsel op een vel bakpapier. Laat de croccante helemaal hard worden en breek daarna in stukken.
Serveer de parfaits gegarneerd met rozemarijnsiroop, verse rozemarijnblaadjes en stukjes croccante.
TIP: je kunt ook een grote parfait maken door al het mengsel in een cakeblik te gieten.