Deze taartjes, of tortini salati, zoals ze in het Italiaans heten, zijn een heerlijk voorgerecht voor de herfst. Als je wilt, kun je natuurlijk ook een grote quiche maken in plaats van eenpersoonstaartjes. Gebruik daarvoor een groot vel bladerdeeg en twee keer zoveel ingrediënten voor de vulling.
Ik heb verse shiitake gebruikt en gedroogde eekhoorntjesbrood geweekt in heet water. Je kunt het weekwater van de eekhoorntjesbrood gebruiken voor het garen van de paddenstoelen want het geeft dit gerecht veel smaak.
Ik heb vier kleine vierkante bladerdeegvellen gebruikt omdat die hier in Nederland overal te vinden zijn, maar je kunt ook een grote rechthoekige vel in rondjes snijden. Maak ze iets platter met een deegroller voordat je ze snijdt.
Gebruik ook veel kruiden, als je daarvan houdt. Ze geven meer smaak én kleur aan de taartjes.
Ik heb peterselie en bieslook toegevoegd, maar oregano en dragon zijn ook lekker. Probeer ook eens rozemarijn en salie, nadat je ze fijn hebt gehakt – ze zijn vrij taai. Uiteindelijk kun je kruiden naar keuze gebruiken.
Eet smakelijk!
Nicoletta
Foto’s en styling zijn van mijn hand.
Het recept vind je na deze foto.
Tortini salati con funghi ed erbe
Voor 4 taartjes:
1 rechthoekig vel kant-en-klaar bladerdeeg of 4 vierkante velletjes
8 gr. gedroogde eekhoorntjesbrood
100 gr. verse shiitake
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
20 gr. boter + een beetje extra voor het invetten
3-4 eetlepels olijfolie
4 middelgrote eieren
1/2 dl. water
3 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
verse kruiden (naar keuze)
Verwarm de oven voor op 180°C.
Week de gedroogde porcini in heet water tot ze zacht zijn. Bewaar het water om mee te koken.
Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook. Bak ze zachtjes in boter en een scheutje olijfolie tot ze goudbruin zijn.
Voeg de gesneden shiitake en de gehakte porcini toe, plus een beetje van het weekwater. Laat zachtjes koken tot de shiitake zacht is en het meeste kookvocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper.
Klop de eieren los met de geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 dl. water, de fijngehakte kruiden en wat zout en peper.
Voeg de paddenstoelen toe aan het eimengsel.
Snijd het bladerdeeg in 4 rondjes die ongeveer 1 cm. breder zijn dan de diameter van de bakvormpjes. Vet de bakvormpjes in met een beetje gesmolten boter of wat olijfolie en bekleed ze met de bladerdeegrondjes.
Prik het bladerdeeg een aantal keer in met een vork en vul de taartjes met het paddenstoelen-eimengsel.
Bak ongeveer 20 minuten of tot het bladerdeeg goudkleurig is en de vulling is gestold.