Pittige gemarineerde zongedroogde tomaten
“Wat doe ik met zongedroogde tomaten uit een pakje?” Die vraag heb ik al vaker gehoord. Uit een potje met olie, dat gaat vanzelf, maar wat doe je met droge tomaatjes uit een zakje?
Heb je ook zo’n zakje gekregen of gekocht en wil je er iets van maken? Bijvoorbeeld een lekkere antipasto voor een etentje (zoals in de foto onderaan, met gegrilde groenten) of een makkelijk borrelhapje voor een feestje?
Dan is dit recept precies wat je nodig hebt.
Ik heb ze recentelijk gemaakt bij Claudio met wie ik vaak in de keuken experimenteer, en dit is zijn recept (met wat kleine aanpassingen, die ik van mijn mamma heb geleerd).
Ze waren klaar in een mum van tijd én ontzettend lekker. Je kunt ook grotere hoeveelheden maken en de tomaten in een potje met zonnebloem- of olijfolie in de koelkast bewaren. Met verse knoflook blijven ze een paar dagen goed en als je knoflookpoeder gebruikt gaan ze langer mee.
Als je toch verse teentjes knoflook wilt gebruiken en de tomaatjes langer wilt bewaren, blancheer de knoflook eerst een minuut in kokende witte wijnazijn zodat er geen risico meer bestaat. Rauwe knoflook die langer in olie wordt bewaard kan namelijk botulisme veroorzaken. Hetzelfde geldt voor verse peterselie: als je weet dat je de tomaten lang wilt bewaren gebruik dan gedroogde.
Meestal zijn zongedroogde tomaten al zout genoeg maar proef ze eerst om te kijken of ze een snufje extra nodig hebben.
En nu aan de slag!
Pomodori secchi marinati
1 handvol (een grote!) zongedroogde tomaten
1 l. warm water
1 dl. wijnazijn of andere azijn
4 teentjes knoflook, in plakjes, of een theelepel knoflookpoeder
een paar eetlepels olijfolie
een paar takjes bladpeterselie
chili vlokken of een paar gedroogde chilipepertjes
eventueel wat kappertjes
zout en zwarte peper
Week de tomaten een uurtje in warm water met azijn zodat ze het teveel aan zout verliezen en zachter worden.
Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
In een kommetje of een potje maak laagjes tomaten, plakjes knoflook, peterselie, chilivlokken en eventueel wat kappertjes. Breng ieder laagje verder op smaak met een beetje zout en peper naar wens en laat een tijdje rusten.
Ze zijn op hun lekkerst als ze minimaal een paar uurtjes hebben gemarineerd.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!