Huisgemaakte chocoladepasta

gezonde zelfgemaakte chocopasta

Vandaag de dag kunnen we VEEL kant-en-klaar voedsel kopen en dat maakt ons leven behoorlijk makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan gepelde tomaten en kikkererwten uit blik of pot, die ons van tijdrovende bereidingen bevrijden wanneer onze drukke schema’s snelle lunches en/of diners vereisen. Helaas zijn de meeste kant-en-klaar maaltijden niet zo’n goede keuze als simpele tomaten en peulvruchten uit pot. Een heleboel ready-made gerechten bevatten toegevoegde suikers, chemicaliën, conserveringsmiddelen en te veel zout. Dus al met al zijn ze niet de gezondste keuze. Vooral als je kinderen hebt, die je op een gezonde, verantwoorde manier wilt grootbrengen door ze echt eten en echte smaken te leren waarderen.

Ogenschijnlijk heeft voedselproducent Honig een andere mening hierover: ze vinden hun verpakte bereidingen ideaal voor jong en oud en hebben een typisch Nederlands gezin met jonge kinderen gevraagd om een jaar lang hun kant-en-klare maaltijden te eten. EEN JAAR LANG!!!
Denk aan de gruwel: een heel jaar fabrieksbereidingen – poedertjes en zo – toevoegen aan groenten, vlees en andere ingrediënten. Vanuit mijn eigen foodie-perspectief (en gezond verstand) klinkt dit best vies en ongezond.

Culinair journalist Karin Luiten, leider van de “anti pakjes en zakjesbeweging”, heeft daarom de medewerking gevraagd van foodbloggers, foodies en andere journalisten voor het organiseren van een vreedzaam ‘tegenoffensief’. Haar doel: makkelijke recepten delen, die thuis met weinig moeite en geld kunnen worden bereid en vooral met enkel goede, eerlijke ingrediënten. Op deze manier kan iedereen – foodie of geen foodie – kant-en-klare maaltijden vermijden.
Na 17 jaar kookles te hebben gegeven
weet ik het uit eigen ervaring en kan ik zonder enige twijfel beweren dat iedereen kan koken, ook mensen die het nooit eerder hebben gedaan. Geef ze goede ingrediënten, duidelijke recepten en eventueel een beetje begeleiding en ze zullen smakelijke, gezonde gerechten op tafel zetten. Bovendien zullen ze daar blij van worden, zoals de vele mensen die naar mijn kookworkshops komen, en dat zal ze waarschijnlijk stimuleren om vaker zelf te koken.

Dus hier is mijn bijdrage aan Karin d’r tegenoffensief: mijn zelfgemaakte – en zeer gezonde – chocopasta! En dat op World Nutella Day! 😉
Nutella-fans, verwacht niet dat dit helemaal als je favoriete zoete spread smaakt. Het eindresultaat is wel erg lekker en het bevat geen andere suikers dan die uit heerlijk dikke en zachte Medjoul-dadels.
Dit is zeker het proberen waard! Ik eet deze pasta het liefst op zoete aardappel toast – zie foto – voor een super lekker, gezond en helemaal plantaardig ontbijtje.

Als je niet van hazelnoten houdt, gebruik dan amandelen of cashewnoten

Ik vind deze pasta bijzonder smakelijk als die een beetje grof gemalen is. Hoe je het ook voorbereidt – fluweelzacht of een beetje korrelig zoals op de foto – je zult niet teleurgesteld zijn: het eindresultaat is lekker zoet, gezond en voedzaam. 🙂


Zelfgemaakte chocopasta (raw vegan)

Ingrediënten voor een potje van ongeveer 200-250 gram:

10-12 Medjoul-dadels
1 grote handvol – ongeveer 50 gr. – hazelnoten (rauw, eventueel licht geroosterd)
2 eetlepels rauwe zonnebloempitten
2-3 eetlepels kokosolie, niet gesmolten
2 licht niet afgestreken eetlepels (rauw) cacaopoeder, ongezoet
2 of meer eetlepels rijst- of amandelmelk

Begin met het malen van de hazelnoten en de zonnebloempitten (gebruik hiervoor een goede mixer of blender).
Voeg de kokosolie toe en mix verder. Begin met 2 lepels kokosolie en voeg iets meer toe als je de spread voller en gladder wilt maken. Voeg daarna cacaopoeder, ontpitte dadels en een beetje rijst of amandelmelk toe.

Meng tot een gladde massa en voeg eventueel meer kokosolie en/of rijstmelk toe om de gewenste textuur te bereiken.
Bewaar in een glazen pot in de koelkast.
Het zal ongeveer een week goed blijven (maar je zult het waarschijnlijk veel sneller opeten).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord