Savoury pie with squash and potatoes

Hartige taart met flespompoen en aardappelen

Deze taart is heel makkelijk te maken en smaakt heerlijk. Het enige dat wat tijd kost is het snijden van pompoen en aardappelen, en dan het mooi verdelen van de plakjes over de oppervlak, iets wat erg bevredigend kan zijn voor de artistiekelingen onder ons. 😉

Ik raad aan om een mandoline te gebruiken, maar als je die niet hebt, zorg er dan voor dat je heel dunne plakjes snijdt met je mes, anders zal de baktijd langer zijn.

Met deze torta salata, zoals we het in Italië noemen, heb je het ideale gerecht voor een vegetarische lunch of een voedzaam diner. In de zomer gebruik ik courgette, maar ik geef de voorkeur aan deze versie vanwege de lichte zoetheid van de flespompoen.

In plaats van milde pecorino kun je versnipperde mozzarella voor pizza gebruiken (de compactere versie, te vinden in goede supermarkten), maar pecorino is zeker lekkerder. Je kunt natuurlijk ook een andere kaas naar keuze gebruiken, zoals Gouda, Cheddar, oud belegen of iets dergelijks, ook erg smakelijk!

En als je aardappelen en/of pompoen over hebt, maak er een lekker soepje van.

𝕋𝕠𝕣𝕥𝕒 𝕤𝕒𝕝𝕒𝕥𝕒 𝕕𝕚 𝕫𝕦𝕔𝕔𝕒 𝕖 𝕡𝕒𝕥𝕒𝕥𝕖
(hartige taart met flespompoen en aardappelen)

Voor 6-8 personen

Ingrediënten:

– 1 rol rechthoekig bladerdeeg
– ongeveer 200 gr. flespompoen, geschild en zonder pitten (ongeveer 250 gr. heel)
– 2-3 middelgrote aardappelen (ca. 300-350 gr. ongeschild)
– 200 gr. geraspte milde pecorino kaas of mozzarella voor pizza
– 60 gr. geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino Romano
– gedroogde oregano
– extra vierge olijfolie
– zout
– zwarte peper

Verwarm de oven voor op 170°C.

Schil zowel de pompoen als de aardappelen. Snijd de pompoen in plakjes met de mandoline of met een mes en zet apart.

Snijd de aardappelen in plakjes met de mandoline of met een mes. Leg ze in een kom met water om te voorkomen dat ze verkleuren.

Rol het deeg uit op een rechthoekige bakplaat met het eigen bakpapier eronder (of voeg het toe als het geen deel uitmaakt van de verpakking). Prik gaatjes in het deeg met een vork.

Laat ongeveer 1 cm. vrij aan alle kanten en strooi de geraspte pecorino of mozzarella over het deeg.
Bedek met de plakjes pompoen en breng op smaak met zout, peper en oregano.

Strooi de helft van de geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino Romano over de pompoen en bedek met de aardappelschijfjes, dakpansgewijs.

Vouw de randen van het deeg iets om zodat alle vullingslagen in de taart blijven.

Besprenkel met een kleine hoeveelheid olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Strooi de overgebleven Parmezaanse kaas over de aardappels en bak ongeveer 25-30 minuten of tot de korst mooi goudbruin is (prik met een vork in het midden om te controleren of zowel de pompoen als de aardappels zacht zijn geworden).

Serveer goed warm.