SPICED TRIPLE CHOCOLATE AND ESPRESSO CAKE

Deze compacte en toch zachte, heerlijk geurende driedubbele chocolade- en espressotaart is de perfecte zoete traktatie voor de koude decemberdagen.
Het is zo goed als zijn naam belooft: zacht, rijk, licht gekruid en vol chocola, met bovendien een vleugje espresso die je hart zal stelen.

Voor dit fantastisch resultaat heb ik drie soorten chocolade gebruikt: 70% puur, hazelnootpasta en cacaopoeder.

De baktijd is vrij lang maar echt de moeite waard!

Wil je het ook aan kinderen geven, vervang dan de koffie door dezelfde hoeveelheid melk.
I.p.v. boter kun je 200 gr. kokosolie in vaste vorm. En als je niet van kardemom en/of kruidnagel houdt, voeg dan gemalen gember, kaneel of andere kruiden toe.

TORTA AL TRIPLO CIOCCOLATO ED ESPRESSO

Ingrediënten:

250 gr. ongezouten boter op kamertemperatuur (of 200 gr. kokosolie in vaste vorm)
250 gr. bruine suiker
4 middelgrote eieren
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemalen kardemom
20 gr. ongezoet cacaopoeder
3 eetlepels hazelnootchocoladepasta
100 ml. (zuivelvrije) melk
50 ml. sterke Italiaanse espresso op kamertemperatuur
250 gr. bloem
16 gr. instant gist voor taarten e.d.
150 gr. 70% pure chocolade
poedersuiker
1/2 granaatappel
wat extra boter voor het invetten

SPICED TRIPLE CHOCOLATE AND ESPRESSO CAKE

Schep de boter op kamertemperatuur in de kom van een mixer. Als je geen mixer hebt, gebruik een elektrische of gewone garde of een houten pollepel om alles in een grote kom te mengen.

Voeg de suiker toe en mix tot een gladde massa.

Scheid de eidooiers van de eiwitten (bewaar de eiwitten, die ga je straks gebruiken) en voeg ze samen met de gemalen kruidnagel en kardemom toe aan het mengsel. Meng alles goed.

Voeg het cacaopoeder, drie eetlepels hazelnootchocoladepasta, de espresso en de melk toe. Mix tot je een heel glad mengsel krijgt.

Voeg de bloem en het bakpoeder door een zeef toe om klontjes te voorkomen en roer alles goed door elkaar.

Klop de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het mengsel.

Spatel ze voorzichtig met een lepel of een spatel erdoor tot alles er glad en homogeen uitziet.

Hak of rasp de pure chocolade fijn en voeg deze goed toe aan het mengsel.

Vet een 22 cm. ronde taartvorm met boter en bekleed met bakpapier.

Giet het mengsel in de vorm en strijk het goed glad met een spatel.

Plaats de vorm op een grotere bakplaat (er kan een beetje boter lekken tijdens het bakproces) en bak de taart in de voorverwarmde statische oven op 150°C gedurende 90 minuten of in een heteluchtoven op 135°C gedurende 80 minuten.

Om te controleren of de taart gaar is, prik je hem in het midden met een houten prikker: komt de satéprikker er droog uit, dan is de taart gaar. Zo niet, bak hem dan wat langer en controleer regelmatig.

Laat de taart afkoelen en garneer met een beetje poedersuiker en een handvol granaatappelpitjes.