Bloemkoolsalade uit De smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno
Een paar dagen geleden kreeg ik het allerlaatste (2016) kookboek van Ursula Ferrigno binnen in de Nederlandse vertaling, die net uitgegeven is door Edicola Publishing.
Het is boek nr. 19 voor de beroemde Britse kookboekenschrijfster Ferrigno die half Italiaanse is en die al jaren kookles geeft en ook van TV bekend is. De uitgave ziet er heel fraai uit en is gedrukt op mooi, niet al te glanzend papier, met prachtige foto’s van David Munns die ook nog heel mooi gestyled zijn door Emily Kydd.
Het eerste wat een picky Italiaanse ex-vertaler opvalt is dat de Italiaanse namen van een heleboel gerechten heel raar zijn, oftewel niet echt kloppen. Bijvoorbeeld “insalata di orangio di tarocchi” dat in correct Italiaans “insalata di arance tarocco” zou moeten zijn. Beetje gek. Ik had het al aan de dame doorgegeven, die begin februari mij het persbericht stuurde met de aankondiging van het boek, maar het mocht niet baten. Terwijl ik door het boek aan het bladeren was vond ik steeds meer verkeerd geschreven namen (abbacchio alla cacciatovia, asparagi e provolone con menti spiedini, provolone con olio do’livia, triglia alla cartocchio, zuppa di fava con lemoni, gelato di cocomoro en zo voort) alsof de Italiaanse namen een fonetische transcriptie zijn van iemand die geen Italiaans spreekt. Ik heb de originele versie in het Engels niet maar ik denk dat die ook fouten bevat want ik heb een Engelstalige recensie gevonden, die dit ook opvallend vindt. Raar dat dit niet opgemerkt is door ene Remigio De Rienzo, die de Italiaanse spelling blijkt te hebben gecheckt zoals Ferrigno vermeldt in haar dankwoord aan het einde van het boek.
Wat dan ook, het blijft een mooi boek met lekkere, makkelijke recepten dat je in gedachten (terug)brengt naar het mooie Sicilië. Als je me vraagt of ze allemaal Siciliaans zijn dan zeg ik nee, dat zijn ze niet. Sommige gerechten zijn interpretaties van Siciliaanse klassiekers – en dat vind ik helemaal OK – en sommige andere komen gewoonweg uit andere Italiaanse streken zoals de gnocco fritto con salumi uit Emilia, de abbacchio alla cacciatora – de juiste spelling – uit Lazio en de pappardelle met eendenragù die me veel meer aan Toscane laten denken dan aan Sicilië.
Trouwens, voor de Nederlandse vertaler van het boek: gnocco fritto hoort niet als “gefrituurde gnocchi” vertaald te worden want het gaat hier niet over echte gnocchi maar over een heel andere gerecht, met een naam die alleen in het enkelvoud wordt gebruikt.
Alle recepten lijken me heel smakelijk, zeer geschikt om thuis te maken en niet al te ingewikkeld, van klassiekers zoals de arancini di riso, de panelle en de pasta met sardienen tot de heerlijke zoetigheden waar Sicilië beroemd voor is zoals cassata, cannoli en een mooie chocolade-ricottataart die ik binnenkort zeker ga maken. Wat ik bijzonder goed aan het boek vind is de grote variatie aan groenterecepten en salades. Allemaal mooi, lekker, vaak vegetarisch en met een spannende afwisseling van texturen, kleuren en smaken. Zeker een mooi boek om kennis te maken met de Siciliaanse keuken, zonder ingewikkelde gerechten en heel geschikt voor iedereen die de streekgebonden Italiaanse keuken charmant vindt (ik geef trouwens kookworkshops over de Siciliaanse keuken en die vind je hier).
Het gerecht dat ik gekozen heb om thuis te proberen komt vermoedelijk ook niet uit Sicilië maar uit Napels: de ingelegde bloemkoolsalade op pagina 44. De Italiaanse naam in het boek is “insalata di cavolfiori” (bloemkoolsalade) maar de uitlegtekst die het gerecht introduceert noemt het “versterkte salade”. Een naam die me aan de Napolitaanse insalata di rinforzo (eigenlijk “versterkingssalade”) laat denken, iets dat heel veel hierop lijkt en met kerst gemaakt wordt.
Het is een gezonde en stevige salade met gekookte bloemkool, zongedroogde tomaten (Ferrigno vermeldt niet of je de droge hoort te gebruiken die dus nog geweekt moeten worden of tomaten op olie), geroosterde paprika en typische Zuid Italiaanse ingrediënten zoals kappertjes, olijven en platte peterselie. Heel geschikt om als maaltijdsalade te nuttigen.
Of je de paprika al geroosterd moet kopen is in het recept ook niet duidelijk. Ik heb een paar mooie rode paprika’s in de oven gepoft tot het velletje zwartgeblakerd was en daarna gepeld. In het Napolitaans recept gebruikt men in azijn ingelegde groente en misschien bedoelt Ferrigno zoiets, paprika’s op zuur zoals men in de Italiaanse (denk aan giardiniera), Turkse en Kroatische keuken vaak gebruikt.
Een of twee fijngesneden teentjes knoflook zijn ook een lekkere toevoeging – bijvoorbeeld in de dressing – aan het origineel recept en als je de bloemkool stoomt i.p.v. koken heb je een betere bite en krijg je iets meer voedingsstoffen naar binnen.
Maak deze salade ruim van tevoren en laat die minstens een paar uurtjes in de koelkast marineren. Hij zal nog lekkerder smaken.
Insalata di cavolfiori uit De smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno
Ingrediënten:
1 middelgrote bloemkool
55 gr. groene olijven, ontpit en gehalveerd (ik heb 2x zoveel gebruikt, vind 55 gr. zo karig en ook nog zo’n rare hoeveelheid, komt waarschijnlijk door de conversie van Engelse naar metrische maten)
1 el kappertjes (ik heb kappers op azijn gebruikt)
2 el zongedroogde tomaten, gehakt (ik heb tomaten op olie gebruikt)
1 geroosterde rode paprika, in stukken gesneden
1 handvol bladpeterselie, fijngehakt
2 el goede extra vergine olijfolie
2 el. rode wijnazijn
zeezout en versgemalen zwarte peper
Snijd de bloemkool in kleine roosjes van gelijke grootte. Spoel ze goed schoon in koud water en giet ze af.
Doe de roosjes in een grote pan en zet ze onder koud water.
Voeg 1 theelepel zout toe en breng aan de kook (ik zou eigenlijk het zout pas toevoegen als het water al kookt, want zo vertraag je het kookproces).
Kook ze 3 minuten, giet ze af en spoel ze af met koud water.
Meng intussen in een slakom de olijven, kappertjes, zongedroogde tomaten, geroosterde paprika, peterselie en zout en peper en schep dan de bloemkool erdoor.
Meng in een kleine kom de olie met de azijn. Schenk dit bij de groenten en meng goed. Dek af en laat de salade voor 1 uur marineren voor je hem serveert.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!