De chocolademousse die dacht een semifreddo te zijn (en die gelijk had ook)
Hoera, het is Healthy Eating Week!
Ik eet al altijd best gezond en ik vind het ook leuk om verantwoorde – en toch lekkere – desserts te bereiden, d.w.z. met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Suiker is fantastisch en onmisbaar voor heel veel toetjes maar ik ben geen zoetekauw en ben af en toe al heel blij met een beetje goede chocola. Ik kan dus makkelijk lang “overleven” meet heel weinig toegevoegde suiker (met af en toe een kleine craving, ik ben ook maar een mens hoor). 😉
Dit toetje is perfect om de cravings naar zoet én naar chocola te stillen, en is er een die heel veelzijdig is: je kunt het namelijk als mousse én als semifreddo serveren. Hoe goed is dat? Bovendien is het zeer geschikt voor kinderen. Lekker en toch helemaal verantwoord!
Nog een plusje: als je geen honing maar een plantaardige zoetstof gebruikt is het ook helemaal vegan want i.p.v. eiwit gebruik je het kookvocht van kikkererwten uit blik (aquafaba). Dit kun je namelijk zo opkloppen tot het helemaal stijf wordt, net als eiwitten, en is een fantastische vervanger van kippeneiwit.
Het is wel belangrijk dat de aquafaba echt goed stijf wordt, anders blijft het mengsel te vloeibaar. Door goed te kloppen wordt de mousse heerlijk zacht en romig. Zo vermijd je ook dat er grote ijskristallen zich in je semifreddo vormen als je de mousse in de vriezer doet.
De rest van de ingrediënten is ook natuurlijk romig: rijpe avocado’s en bananen geven de mousse de zachte zoetigheid die nodig is voor een verantwoord en toch super lekker toetje.
Aan de slag!
Chocolademousse/chocolade semifreddo met hazelnoten en bosvruchten
Voor 4-6 personen
Ingrediënten:
het kookvocht van 1 blikje gekookte kikkererwten, ca. 2 dl.
4 rijpe bananen
1 rijpe avocado, middelgroot
3 volle, niet afgestreken el. (rauwe) ongezoete cacaopoeder
evt. 1 eetlepel honing
1 theelepel oranjebloesemwater of rozenwater
1 bakje gemengde bosvruchten (frambozen, blauwe bessen enz.)
1 handje bruine hazelnoten
verse muntblaadjes
Klop het kookvocht van de kikkererwten tot het helemaal stijf is. Dit wordt net als stijfgeklopte eiwitten.
Pureer de geschilde rijpe bananen en avocado samen met 1 theelepel oranjebloesem- of rozenwater en de cacaopoeder. Gebruik hiervoor de (staaf)mixer.
Voeg 1 el. honing (dit kun je ook weglaten voor een minder zoete mousse) en roer goed.
Voeg daarna de geklopte “eiwitten” aan dit mengsel toe en meng alles voorzichtig door elkaar tot een romig en homogeen geheel.
Doe het mengsel in 4-6 bekertjes/kommetjes en laat het minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Roosteer de hazelnoten licht in een droge koekenpan en hak ze daarna in stukjes.
Garneer de chocolademousse met en een paar bosvruchten, stukjes hazelnoot en een muntblaadje.
Je kunt dit dessert ook invriezen en als semifreddo eten. Haal het uit de vriezer 10 minuten voor het serveren.
TIP: de nootjes kun je ook door de mousse verwerken i.p.v. als garnering te gebruiken. Ook heerlijk!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!