Ja, nog een soep! Ik hou van soep en ik hoop dat jij daar ook van houdt. 🙂
Deze is heel gemakkelijk te bereiden en in een mum van tijd klaar: zorg ervoor dat je de aardappelen in kleine stukjes snijdt en de kooktijd wordt aanzienlijk korter.
De broccoli heeft ongeveer 10 minuten nodig om lekker mals te worden en terwijl dat gebeurt kun je de shiitake sauteren.
Maak het geheel veganistisch door alleen extra vergine olijfolie te gebruiken in plaats van boter en serveer met lekker zuurdesem meergranenbrood.
Ik heb dit recept ontwikkeld voor mijn vrienden bij Empowered Embodiement.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Zuppa con broccoli, patate e shiitake
Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
1 ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder, heet of mild
4 + 1 eetlepels e.v. olijfolie
1 eetlepel boter
300 gr. rauwe aardappelen
1 bouillonblokje zonder mononatriumglutamaat (naar smaak, ik heb groentebouillon gebruikt)
verse tijm, een paar takjes
400 gr. broccoli, inclusief stronkjes
zeezout
zwarte peper
Schil en hak de ui en 2 teentjes knoflook (bewaar 1 teentje voor de champignons).
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes.
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een soeppan en voeg knoflook, ui en paprikapoeder toe.
Fruit ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de aardappelen toe, de tijm (houd 1 of 2 takjes apart voor de champignons) en 2 liter water. Als je het kookproces wilt versnellen, gebruik dan heet water uit de waterkoker.
Voeg het bouillonblokje (of gewoon wat zout) toe en laat op laag vuur koken tot de aardappelen bijna gaar zijn.
Voeg de in stukjes gesneden broccoli toe en kook verder tot ze gaar zijn, maar niet te (het duurt ongeveer 10 minuten). Ze moeten mooi groen blijven. Als je ze te veel laat koken wordt de soep donkerder.
Terwijl de broccoli kookt, maak de shiitake schoon met wat keukenpapier of een keukenborstel en snijd in stukjes. Gebruik ook de steeltjes: ze zijn mooi vlezig en geven de soep meer “body”.
Fruit de shiitake zachtjes in 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie met het resterende gepelde en gehakte teentje knoflook plus de overgebleven takjes tijm. Ze moeten lekker gaar en toch stevig worden. Breng op smaak met peper en zout en houd warm in de pan.
Verwijder de tijm en mix de soep met een staafmixer of in de blender tot hij mooi glad en egaal is.
Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
Serveer de soep met de shiitake en een scheutje e.v. olijfolie.
Je kunt het gerecht ook verrijken met geraspte Parmezaanse kaas, altijd lekker!