Laat me meteen met de deur in huis vallen> deze burgers van wilde zalm zijn GEWELDIG.
Ik ben een echte burgerliefhebber. Vlees, vegetarisch, veganistisch en vis, geef me een GOEDE burger en je zult me gelukkig maken.
Het rare is echter dat ik nooit hamburgers voor mezelf maak en dat ik ze uiteindelijk pas bereid als mijn nichtje Gaia uit Italië op bezoek is (ze is ook, net als ik, een grote hamburgerliefhebster).
Toen ik besloot deze heerlijke broodjes te maken was het omdat ik een prachtige filet van wilde zalm kreeg en geen zin had om het gewoon te bakken. En man, wat ben ik blij met het recept dat ik ontwikkeld heb!
Wilde zalm is kleiner, donkerder van kleur en veel duurder dan gekweekte maar geloof me, het is echt het geld waard en VEEL gezonder dan zijn kweekbroertje (denk aan: geen antibiotica, goed natuurlijk voedsel en veel helder, schoon water om in te zwemmen).
Wilde zalm is bovendien veel smakelijker dan gewone, en daarom ook duurder. Om iets goedkoper uit te zijn gebruik de staartstukken, die vordeliger zijn dan de mooie, dikkere filets in het midden van de vis. Ik koop mijn wilde zalm meestal bij Frank’s Smoke House in Amsterdam.
Deze hamburgers zijn lekker en sappig, dus zorg ervoor dat je genoeg maakt omdat je er meer dan één zult willen eten.
P.S.: eet je liever helemaal plant-based en wil je leren hoe je heerlijke vegan burgers én mayonaise zonder eieren kunt maken? Kom naar mijn kookworkshop over de veganistische Italiaanse keuken!
Hamburger di salmone selvaggio con peperoncino, avocado e maionese al dragoncello e lime
Voor 2 personen/4 stuks
Ingrediënten
BURGERS:
400 gr. wilde zalmfilet zonder vel
1 vers chilipeper, ontdaan van de zaadjes
4 eetlepel gewone mayonaise
4 eetlepel Panko (Japans paneermeel)
1 biologische citroen, de geraspte schil ervan
2 theelepels citroensap
zout en zwarte peper
een klein bosje verse dille
een klein bosje verse bladpeterselie
e.v. olijfolie
PLUS:
4 kadetjes of andere broodjes
slablaadjes
1 avocado, in plakjes gesneden
KRUIDENMAYONAISE:
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
2 theelepels limoensap (op kamertemperatuur)
1 snufje saffraanpoeder
1,2 dl zonnebloemolie (op kamertemperatuur)
zout
1 theelepel dragonblaadjes, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
MAYO: doe eierdooiers, limoensap, saffraan en een snufje zout in een maatbeker.
Voeg heel langzaam (druppel voor druppel) de zonnebloemolie toe terwijl je alles met de staafmixer mengt. Als het mengsel dikker begint te worden voeg de rest van de olie in een straaltje toe en blijf doorgaan tot de mayonaise dik genoeg is.
Voeg de fijngesneden dragonblaadjes en het teentje knoflook aan de mayonaise toe en roer goed door elkaar.
BURGERS: maal de zalmfilet fijn samen met een chilipeper m.b.v. de mixer of met een koksmes.
Doe het mengsel in een kom en voeg mayonaise, Panko, citroenschil, citroensap, zout, peper en de fijngesneden dille en bladpeterselie toe.
Meng alles goed door elkaar en maak er 4 burgers van.
Bak de burgers in 4 eetlepels olijfolie en serveer ze warm op de broodjes met mayonaise, slablaadjes en plakjes avocado.