Deze feloranje pesto is een ware genot. Fris, zomers, citroenachtig, zoet en peperig tegelijk. En helemaal veganistisch! Je kunt natuurlijk een beetje Parmezaanse kaas of Pecorino aan het mengsel toevoegen, als je wilt, maar geloof me, het is niet echt nodig. De verschillende smaken combineren zo perfect dat je de kaas niet zult missen.
Dit recept is geïnspireerd op mijn recente vakantie in Sicilië, in mijn Top 3 van favoriete Italiaanse streken samen met Puglia en Toscane. Het eten is daar goddelijk en zo eenvoudig! De zongedroogde tomaten zijn ongelooflijk zoet en smakelijk en de gedroogde oregano is pure magie: zo aromatisch! Ik heb ook heerlijke geroosterde hazelnoten meegenomen: dik, knapperig en heel goed smakend. Plus natuurlijk pistachenoten en een zak gedroogde kastanjes, allemaal uit de Nebrodi bergen.
Als je op Sicilië bent, vergeet dan niet om wat kleine zongedroogde Pachino-kerstomaatjes te kopen. Je vindt ze op markten en in winkels, maar proef ze voordat je ze koopt: ze zijn niet allemaal even geweldig. Ze moeten intens zoet zijn, zelfs als ze gezouten zijn om ze te kunnen bewaren.
Ik heb dit gerecht bereid met gele linzenpasta (spaghetti), maar je kunt natuurlijk ook gewone harde tarwe, khorasan, spelt of andere glutenvrije pasta gebruiken.
De saus is binnen enkele minuten klaar. Als je geen voorgeroosterde hazelnoten hebt, rooster dan een handvol rauwe in een koekenpan tot ze goudbruin en lekker geurend zijn. En als je er allergisch voor bent, kunt je pijnboompitten gebruiken.
Geniet ervan!
Spaghetti con pesto di carote e nocciole
Voor 2 personen
200 gr. linzenspaghetti
150 gr. bimi (Tenderstem broccoli)
sap van 1/2 citroen
zout en zwarte peper
Voor de pesto:
2 middelgrote wortelen, gepeld
1 handvol (ongeveer 30 g.) geroosterde hazelnoten
5 zongedroogde tomaten in olijfolie of geweld in warm water indien gedroogd
1 teentje knoflook
6 eetlepels ev olijfolie
8 eetlepels water
snufje chilivlokken of een beetje chiliolie
1/2 citroen, sap en schil
1/2 sinaasappel, het sap ervan
grote snuf goede oregano of een paar takjes verse oregano
zeezout
zwarte peper
Kook de pasta in kokend gezouten water tot al dente.
In de tussentijd, mix alle ingrediënten voor de pesto in de blender inclusief het sap en de schil van een halve citroen (bewaar de andere helft voor de bimi en voeg een beetje meer water en/of olie toe als je wilt dat de pesto iets meer vloeibaar wordt). Voeg zoveel chili olie of vlokken toe als je wilt (ik maak mijn pesto maar een klein beetje heet) en gebruik lekker veel oregano. Rooster de bimi broccoli in een grillpan zonder olie tot het iets zachter wordt. Het is fijn als de bimi een goede bite behoudt (zorg ervoor dat je de meest delicate delen van de bladeren en de roosjes niet verbrandt).
Giet de pasta af en bewaar een beetje van het kookwater om de pesto te verdunnen als hij te dik is.
Breng de bimi op smaak met wat citroensap, olijfolie, zout en peper.
Meng de pasta met de saus in een grote kom en serveer met de bimi.
TIPS: snijd de wortels grof voordat je ze in de mixer doet.
Het citroensap zal de kleur van de saus mooi licht houden.