Makkelijke rijstsalade

Easy rice salad 1

Met dit warme weer maak ik regelmatig de eenvoudigste bruine rijstsalade met tonijn, tomaat, groene olijven en een ongewoon en onverwacht ingrediënt, althans voor Italiaanse gerechten: een scheutje ketchup.
Mijn moeder voegt altijd een beetje ketchup toe aan haar rijstsalade en ik heb geleerd de aangename zoetzure smaak ervan te waarderen. Ik koop altijd goede biologische ketchup en ben eigenlijk van plan om het zelf te leren maken, mogelijk zonder suiker. We zullen zien. 🙂
Als je een ketchuphater bent, kun je het zeker weglaten. Gebruik gewoon een beetje meer balsamico azijn, het resultaat zal toch heel smakelijk zijn.

Ik noem deze salade “makkelijk” omdat het bereiden ervan echt niet eenvoudiger kan, vooral als je wat restjes gekookte rijst gebruikt, samen met allerlei bits and pieces die je in de koelkast en de keukenkastjes hebt. Meestal bevat een Italiaanse rijstsalade iets op zuur, bijvoorbeeld giardiniera, in blokjes gesneden groenten op azijn die je in elke Italiaanse supermarkt kunt kopen. Ik heb piepkleine zilveruitjes gebruikt en ben vergeten een van de klassieke ingrediënten, augurkjes, ook toe te voegen. Je kunt ze natuurlijk gebruiken, als je ze net zo lekker vindt als ik (het potje stond op het aanrecht, hoe heb ik het over het hoofd kunnen zien???). Hoe dan ook, het eindresultaat was heerlijk, zelfs zonder augurkjes.

Als je niet van tonijn houdt, is de andere klassieke Italiaanse combinatie ofwel kaas en in blokjes gesneden knakworstjes – ja, echt! –  of gekookte ham en kaas. Gebruik de kaas die je zelf lekker vindt, het liefst een harde soort als Emmentaler, Leerdam, provolone of scamorza.
Je kunt ook een vegetarische / veganistische versie bereiden: sla de tonijn over en voeg hardgekookte eieren of gesauteerde tofu of paddenstoelen toe. Als je voorgekookte rijst gebruikt, is de bereidingstijd echt kort: ongeveer 10-15 minuten. Laat de salade minstens een uur – het liefst de hele nacht – in de koelkast rusten voordat je hem eet. Zo wordt hij nog lekkerder omdat alle smaken mooi samenkomen.
Dit gerecht is perfect voor een picknick, een feest of een lunch of diner in de tuin. Het ziet er heerlijk uit wanneer het in Romaine slablaadjes wordt geserveerd, zoals in deze foto’s, om als wraps te eten. Het enige is dat het verslinden van de wraps dan geen elegant gezicht is. Eigenlijk zie je eruit als een blij varkentje, en ik praat uit ervaring, haha. Je kunt ze wel in slabladeren serveren en dan je tafelgezellen vorken en messen geven, of je kunt allemaal je ogen sluiten en ervan genieten terwijl je ze met de handen eet, zonder aan de bon ton te hoeven denken. 🙂

INSALATA DI RISO FACILE

Voor 4 personen

Ingredienten:

400 gr. gekookte bruine rijst
3 middelgrote tomaten of 300 gr. cherrytomaatjes
1 blik tonijn in olijfolie (ongeveer 150 gr.)
2 handjes groene olijven, ontpit en gehalveerd
1 handvol zilveruitjes
10-12 zoetzure augurkjes, in stukjes gesneden
2 theelepels gedroogde oregano
1 wortel, in blokjes gesneden
2-3 eetlepels ketchup
2 eetlepels balsamicoazijn
een beetje extra vierge olijfolie
zout en peper naar smaak
Optioneel: 2-3 bladeren Romaine sla p.p.

Meng alle ingrediënten in een kom, laat een tijdje rusten in de koelkast voor het serveren en geniet ervan! Voilà, het makkelijkste recept dat ik ooit heb geschreven!

Easy rice salad 2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord