Vegetarische / vegan “bolognese” saus

 

Vegetarische vegan bolognese

Zoals de ” ” in de titel suggereert, is deze saus niet de echte Bolognese. Om echt te zijn zou het met vlees gemaakt moeten worden, en dit is niet het geval.

Ik hou van de originele versie en toch eet ik deze vaker omdat het lichter, makkelijker verteerbaar en diervriendelijk is. De eiwitten komen van de rode linzen en de paddenstoelen, een prachtige combinatie van texturen en “vlezige” smaken. Deze saus is perfect voor alle pasta’s: standaard, volkoren en ‘alternatief’, bijvoorbeeld gemaakt met peulvruchten zoals rode linzen, of met konjac, zeewier en andere ingredienten.

Je kunt een grote batch bereiden en deze in porties bevriezen, omdat de saus mooi vriest. Altijd handig voor een snelle en gezonde maaltijd.

De hele wereld eet spaghetti met bolognese en wij Italianen vinden dat best raar, omdat we deze prachtige saus meestal combineren met eiertagliatelle. Gezien het feit dat ik deze keer niet het klassieke recept heb gemaakt, heb ik het met gewone linguine gegeten. ?

Zorg ervoor dat dit best lang blijft pruttelen. Minimaal een half uur als je de linzen in je mond nog duidelijk wilt voelen en 1 – 1,5 uur (voeg zo nu en dan wat heet water toe om te voorkomen dat de saus aan de bodem van de pan plakt) als je, zoals ik, wilt dat ze volledig in de saus “smelten”. De originele Bolognese bevat geen basilicum, maar ik vind dat dit heerlijke verse kruid geweldig gaat met mijn vegetarische versie.

Geniet ervan!

Bolognese vegetariana / vegana

Voor 2 personen

Ingrediënten:

1 kleine ui of sjalot, gepeld
1 teentje knoflook, gepeld
2 laurierblaadjes
1 snufje gemalen kruidnagel
1 stengel bleekselderij
1 wortel
100 gr. gemengde paddestoelen (ik gebruikte kastanjechampignons & portobello’s)
½ glas droge witte wijn
200 gr. passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
3 handenvol rode linzen (ongeveer 75-80 gram)
extra vergine olijfolie
zeezout
zwarte peper
wat verse basilicumblaadjes

Hak ui/sjalot en knoflook fijn en fruit ze langzaam in een pan met 3-4 eetlepels olijfolie tot ze zacht en doorzichtig zijn.

Voeg de fijngesneden wortel en bleekselderij toe en laat enkele minuten zacht worden. Voeg vervolgens de gesneden champignons toe en laat alles 2-3 minuten zachtjes garen op middelhoog vuur.
Giet de witte wijn in de pan, roer en wacht tot de alcohol volledig is verdampt. Voeg dan de passata, de rode linzen, een snufje gemalen kruidnagel en de laurierblaadjes toe en laat minstens ½ uur, bij voorkeur langer, heel langzaam koken.

Voeg van tijd tot tijd een beetje heet water toe en roer regelmatig. Idealiter 1,5 uur is een goede kooktijd voor een ‘slow food’ gerecht.
Om ervoor te zorgen dat de saus niet aan de bodem van de pan plakt, is het een goed idee om een vlamverdeler te gebruiken.
Zodra de saus lekker dik is, breng op smaak met zout en peper en serveer over de pasta, gegarneerd met een paar basilicumblaadjes.

4A920B8C-258B-4B9F-8029-4F402550002F

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord