gebakken schol met porcini plaice with porcini

Schol met eekhoorntjesbrood en blauwe bessen

gebakken schol met porcini plaice with porcini

Sinds afgelopen jaar werk ik als consultant, receptenschrijver en “gezicht” van de Italiaanse website www.principessaplatessa.it
Deze site is opgezet door het Nederlands Visbureau om het voor Italiaanse consumenten gemakkelijker te maken om informatie te verzamelen over o.a. de oorsprong, de vismethoden en de voedingswaarden van schol (platessa in het Italiaans), een van Italië’s favoriete vissoorten. Bovendien biedt de site een verzameling lekkere en makkelijke recepten om schol te bereiden.

Verschillende van deze recepten heb ik zelf geschreven. Ze zijn gebaseerd op Italiaanse regionale thema’s en ingrediënten, en meer zullen volgen om minsten een totaal van 20 – het aantal Italiaanse streken – te bereiken. Van mijn hand zijn bijvoorbeeld deze scholfilets met eekhoorntjesbrood en bosbessen, een gerecht dat geïnspireerd was door de keuken van Trentino Alto Adige, de prachtige Noord-Italiaanse regio. Voor dit recept hebben we ook een video in het Italiaans gemaakt, die je hier kunt vinden.

Omdat bosbessen in Trentino makkelijk te vinden zijn, worden ze daar veel gebruikt en niet alleen voor desserts en jam. Een van de fantastische, klassieke risotto-recepten uit de regio is bereid met, je raad het al, eekhoorntjesbrood en bosbessen. Dat gerecht (hier vind je het recept in het Nederlands, zoals ik het in 2015 tijdens een aflevering van het programma Tijd voor Max had gemaakt) heeft me geïnspireerd om dit recept voor Principessa Platessa te schrijven. Ik hoop dat je het ook zult maken want de combinatie van ingrediënten is tegelijk fris, intens en bijzonder smakelijk.

Filetti di platessa con porcini e mirtilli

Voor 2 personen

Ingrediënten

10 gr. gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
150 gr. gemengde verse champignons en paddenstoelen
2 eetlepels boter
1 eetlepel extra vergine olijfolie
een klein bosje tijm
1 teentje knoflook
2 scholfilets, schoon
½ glas aromatische witte wijn uit Trentino (bijvoorbeeld Traminer, Pinot of Chardonnay)
100 gr. verse bosbessen
zout en zwarte peper
een beetje peterselie, fijngehakt

Week de gedroogde porcini in een kom met heet water voor ca. 15 minuten, snijd ze daarna in kleine stukjes en bewaar het weekwater voor later.
Maak de andere paddenstoelen schoon met een borsteltje of met wat vochtig keukenpapier, snijd ze in plakjes/stukjes en fruit ze in een pan met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter, samen met de eekhoorntjesbrood, in kleine stukjes gesneden, een paar takjes tijm en een fijngehakt teentje knoflook.
Breng op smaak met zout en peper, voeg de witte wijn toe en kook nog een paar minuten op een redelijk hoge vlam om de alcohol volledig te laten verdampen.
Neem een andere koekenpan en bak de bosbessen kort in 1 eetlepel gesmolten boter (een paar minuten volstaan). Breng op smaak met een snufje zout en voeg toe aan de paddenstoelen.
Leg de scholfilets in de pan met de paddenstoelen en de bosbessen, voeg een paar eetlepels weekwater van de porcini voor extra smaak en laat langzaam pruttelen met het deksel op de pan tot de vis goed gaar is.
Breng op smaak met zout en peper, garneer met een beetje gehakte peterselie of een paar takjes tijm en serveer met aardappelpuree.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord