Makkelijke salade met eetbare bloemen en pittige yoghurt dressing
De tijd van zielige, kleffe bammetjes in plastic zakjes is over, baby!
Deze prachtige salade is perfect om mee naar je werk te nemen voor een super lekkere én gezonde lunch, het hele jaar door en vooral op warme dagen. Je kunt alles de avond van tevoren bereiden, in een mason jar doen – behalve de dressing – en in de koelkast bewaren tot de ochtend erna. Je kunt zelfs een paar porties voorbereiden (bijvoorbeeld verschillende variaties van deze salade, met iets andere groente erin en een gekookt eitje, mini mozzarellabolletjes of stukjes gerookte makreel i.p.v. feta) zodat je niet iedere avond moet koken voor de dag erna. Meal prepping, noemt men dat in het Engels. Heel trendy, net zo trendy als de mason jars ooit waren.
Toen men begon ze voor vers voedsel, soep, smoothies, cocktails, koffie en veel meer te gebruiken had ik een regelrechte hekel aan ze. Nu dat ze old news zijn vind ik ze eigenlijk heeeel schattig en super handig. Ben niet de meest trendgevoelige type, vrees ik. 🙂
Een rijke salade als lunch, wat is er beter dan dat? Probeer minstens een paar dagen per week en mooie maaltijdsalade te maken en mee te nemen, je zult ervan genieten én goed voor jezelf zorgen. 🙂
Ik gebruik ook een mini mason jar voor de dressing zodat ik zeker weet dat deze “veilig” in het potje blijft en niet op de bodem van mijn tas en over alles wat erin zit belandt.
Makkelijke salade met eetbare bloemen en pittige yoghurt dressing
Ingrediënten voor 2 personen/porties
Salade:
100 gr. tuinbonen, vers of diepvries
200 gr. sperziebonen
2 handjes dungesneden wortelreepjes (julienne)
300 gr. broccoli roosjes
2 handjes mesclun sla of andere baby slablaadjes
200 gr. geiten- en schapenfeta
eetbare bloemetjes
Dressing:
6 el. volvette (Griekse of Turkse) yoghurt
2 el. e.v. olijfolie
½ pittige chilipeper, ontdaan van de zaadjes en zeer fijngesneden
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
een klein bosje bladpeterselie, alleen de fijngesneden blaadjes
Blancheer de sperzieboontjes in kokend water met zout tot beetgaar, giet af en dompel ze kort in koud water om het kookproces te stoppen en de mooie groene kleur te behouden.
Doe hetzelfde met de tuinbonen en de broccoli roosjes.
Vul de mason jars met laagjes tuinbonen, wortel, broccoli, sperziebonen, slablaadjes en verkruimelde kaas (de lichtere en kwetsbare ingrediënten boven, dus).
Garneer met een paar eetbare bloemen.
Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen en serveer bij de salade.
TIPS
Je kunt ook voorgekookte tuinbonen uit pot gebruiken.
De groenten kunnen ook worden gestoomd i.p.v. geblancheerd.
Eetbare bloemen kun je bij de betere groenteboer bestellen/kopen. Als je een biologische/onbespoten (moes)tuin hebt kun je ook Oost-Indisch kers gebruiken. Deze mooie bloemen zijn eetbaar.
Voor een lichtere dressing kun je ook gewone yoghurt gebruiken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!