Chia pudding met cacao en peer
Het basisrecept voor deze ontbijtpudding heb ik van voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer gekregen toen we aan ons boek “Gewoon gezond“ werkten. Dit gerechtje is uiteindelijk niet in het boek opgenomen en komt dus nu op mijn blog. Grazie bella voor de inspiratie en je fantastische kennis van voedsel en wat het met je lichaam doet!
Mijn versie is heerlijk en bijzonder geschikt voor het herfstseizoen, als de rijpe en sappige Doyenné du Comice-peren (mijn favoriet!) volop beschikbaar zijn.
De combinatie chocolade met peren vind ik onweerstaanbaar en deze pudding is er een smakelijk voorbeeld van.
Je kunt natuurlijk variëren door andere fruitsoorten en -combinaties te bedenken, uiteraard met oog voor het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een beetje vanille (schraap dan voor 4 personen het merg uit 1 vanillestokje) samen met verse of bevroren frambozen, of aan een combinatie van gedroogde en verse vijgen en geweekte rozijnen of een theelepel gekneusde roze peperkorrels als garnering.
Rolien zegt: “Deze chia pudding is erg lekker als ontbijt. Snel en makkelijk te maken. Hij is het lekkerst als je hem de avond van tevoren maakt. Je kunt variëren met het soort melk dat je gebruikt. Kies voor een ongezoete, plantaardige variant. Met kokosmelk krijg je een iets andere smaak dan als je bijvoorbeeld amandelmelk gebruikt. Je kunt er ook wat kaneelpoeder doorheen doen. Het geeft iedere keer net een iets andere smaak, je kunt variëren zoveel je maar wilt. Goede smaakcombinaties zijn bijvoorbeeld cacaopoeder met frambozen, kardemom met banaan en kaneelpoeder met blauwe bessen.”
Ik zeg: laat je fantasie helemaal losgaan en geniet ervan! Deze versie is in ieder geval superlekker!
Voor 1 persoon
Ingrediënten:
125 ml ongezoete plantaardige melk (ik heb rijstemelk gebruikt)
25 g chiazaadjes
1 scheut rauwe/wilde honing (optioneel)
2 afgestreken tl rauwe, ongezoete cacaopoeder
1 snufje kardemompoeder
¼ rijpe peer (als je kleine peren gebruikt neem ½ p.p.)
1 tl geschaafde amandelen
1 klein stukje rauwe chocola om te schaven
muntblaadjes
eventueel het sap van ½ citroen
Meng de melk, honing en chiazaadjes goed door elkaar. Gebruik hiervoor een vork zodat er geen klontjes ontstaan.
Zeef de cacaopoeder langzaam in het mengsel en roer samen met de kardemompoeder beetje bij beetje door het geheel. Zet het chiamengsel minstens 4 à 5 uur (het liefst de hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
Snijd vlak voor het serveren de geschilde peer in blokjes.
Vul een mooi glas met de helft van het mengsel, dan met de perenblokjes en daarna met de rest van het chiamengsel. Strooi voor iets meer crunch eventueel wat gehakte amandelen of walnoten erover.
Serveer gegarneerd met de geschaafde amandelen, het chocoladeschaafsel en een paar muntblaadjes.
TIPS: als je de peer lang van tevoren in blokjes snijdt, besprenkel deze dan met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
Gebruik een dunschiller om ter garnering kleine, dunne krullen van chocola te maken.
Deze pudding kun je ook als dessert serveren, gegarneerd met lichte krullen van chocolade.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!