Na het maken van mijn hazelnootmelk (zie recept) had ik nog wat pulp over dat ik niet wilde weggooien, dus besloot ik gezonde koekjes te maken door wat amandelmeel toe te voegen, plus gemalen lijnzaad in plaats van eieren. Zo zijn ze niet alleen glutenvrij, maar ook helemaal plantaardig.
Ik zeg gezond omdat ze gezoet zijn met Medjoul dadels en een klein beetje bruine suiker.
Ze zijn perfect als zoete traktatie en passen ook heel goed bij thee en koffie (hier worden ze geserveerd naast een klassieke zwarte thee met citroen, zoals we die in Italië graag drinken).
Ze zijn supermakkelijk en snel te maken en hoeven niet te rijzen. Meng gewoon alle ingrediënten, vorm de koekjes en zet ze in de oven.
Ze zijn heel goed houdbaar in een koekjestrommel of glazen pot.
Recept na de foto (door mij gemaakt).
Glutenvrije hazelnoot en amandelkoekjes
115 gr. hazelnootpulp
100 gr. amandelmeel
200 gr. Medjoul dadels
3 volle eetlepels bruine suiker
2 eetlepels gemalen lijnzaad
2 eetlepels water
poedersuiker voor de garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Week het gemalen lijnzaad een paar minuten in 2 eetlepels water zodat ze hun gel kunnen loslaten.
Meng alle ingrediënten goed en laat 5 minuten rusten.
Maak balletjes van dit mengsel en druk ze een beetje plat. De koekjes moeten vrij brokkelig blijven.
Bak ze ongeveer 15-17 minuten en laat ze dan afkoelen.
Bestrooi met poedersuiker.