Quinoa salad with vegetables

Deze salade wordt meestal gemaakt met couscous, een van de vele heerlijke ingrediënten die je op Siciliaanse menukaarten kunt vinden.
Couscous maakt deel uit van de traditie van het eiland omdat Sicilië door de eeuwen heen werd beïnvloed door veel verschillende culturen en de Arabische was daar één van (zie de geschiedenis van het emiraat Sicilië).

Couscous is typerend voor het gebied rond de stad Trapani en wordt meestal op de standaardmanier gegeten, wat betekent dat het warm wordt geserveerd in een terracotta schaal dat doet denken aan de klassieke Noord-Afrikaanse tajine. Het grote verschil met een Marokkaanse couscous is het hoofdingrediënt: vis in plaats van vlees, vaak verrijkt met saffraan en gegaard in smakelijke visbouillon.

Hoewel ik dol ben op een goede couscous bereid op de klassieke manier, geef ik er meestal de voorkeur aan in saladevorm en dit is de versie die ik bereid tijdens mijn kooklessen. Onlangs maakten we deze glutenvrije versie met quinoa tijdens een teambuilding kookles met een paar deelnemers met een intolerantie en ik vond hem helemaal geweldig. Je kunt het natuurlijk ook met couscous bereiden.

Ik heb het verrijkt met de ingemaakte bloemkool zoals ik een paar weken geleden in een heerlijk restaurant in Haarlem heb gegeten en waar ik helemaal verliefd op werd. Ik probeerde het in mijn keuken te maken en ik had geluk: het ging meteen goed!
Het is heel snel te maken en je kunt ook een grote batch bereiden en in de koelkast bewaren in de kookvloeistof (in een glazen pot). Ik wist dat ik het snel zou opeten – het is zo lekker! – dus ik heb geen moeite gedaan om het te bewaren. 🙂

Ik serveer deze salade graag op kamertemperatuur, of zelfs gekoeld op een warme zomerdag.
Zorg ervoor dat de quinoa goed is afgekoeld, anders verwelken de kruiden door de warmte.

Dit recept is volledig glutenvrij en kan veganistisch worden gemaakt door agavesiroop te gebruiken in plaats van honing.

INSALATA DI QUINOA ALLA SICILIANA CON CAVOLFIORE SOTTACETO

Voor 4 personen

Ingrediënten:

VOOR DE SALADE:
300 gr. quinoa of snelkokende couscous
1 grote courgette
3 wortelen
4 rode uien
4 teentjes knoflook
2 limoenen
zout, peper en extra vierge olijfolie
een flinke bos peterselie
een klein bosje verse munt
een klein bosje basilicum

VOOR DE INGEMAAKTE BLOEMKOOL:
1/2 bloemkoolroosjes
600 ml. water
400 ml. (wijn)azijn
2 eetlepels honing of agavesiroop
1 snufje kurkuma
1 snufje gemalen korianderzaad
een paar laurierblaadjes
zout

ALS JE COUSCOUS GEBRUIKT: doe de couscous in een grote kom, voeg een snufje zout toe, meng en giet ongeveer 7 dl. warm water erover. Roer en laat het 10 minuten rusten tot de couscous opzwelt en klaar is. Als het nog steeds vrij grof is, wrijf het dan tussen je handen om eventuele klontjes te verwijderen.

ALS JE QUINOA GEBRUIKT: kook de quinoa in kokend water met zout tot het gaar is, giet af, spoel af met koud water en laat verder afkoelen.

INGEMAAKTE BLOEMKOOL: doe water en azijn in een pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg de kruiden en de laurierblaadjes samen met de honing en een beetje zout toe en dompel de bloemkoolroosjes in dit mengsel. Laat ze ongeveer 5 minuten koken. Het kan korter of langer, het hangt er echt van af hoe al dente je de bloemkool wilt hebben, dus proef af en toe een roosje. Ik vind het lekker als het knapperig is, maar niet te veel. 🙂
Giet af en laat afkoelen.

GROENTEN: was de courgette en de wortelen, verwijder de uiteinden en snijd inkleine blokjes. Je kunt de wortelen eventueel eerst schillen.
Pel de uien en hak ze fijn.
Pel en pers de knoflookteentjes.
Pers de limoenen uit en houd het sap apart.
Fruit de gesnipperde uien en knoflook in 8 eetlepels olijfolie tot ze zacht zijn.
Voeg de andere groenten toe en kook tot ze gaar zijn. Je kunt een deksel op de pan doen om ze zachtjes in hun eigen stoom te laten garen.
Breng op smaak met peper en zout en houd ze apart.

Hak de peterselie, de munt en een deel van de basilicumblaadjes fijn en houd apart.

Meng de groenten, het limoensap en het peterselie/munt/basilicum mengsel met de quinoa/couscous en serveer gegarneerd met hele basilicum- of peterselieblaadjes en de ingemaakte bloemkool. Voor een rijkere smaak kun je een scheutje olijfolie toevoegen.